Notícies
Portada > Actualitat > Notícies > Silla recupera el mític monument al llaurador
Silla recupera el mític monument al llaurador
03/03/2020
Silla recupera el mític monument al llaurador
Després de 25 anys, el monument al llaurador de Silla, obra de l'artesà Paco Prima, tornarà a ornamentar el nostre poble.
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador
Monument al llaurador

Ahir, l’alcalde de Silla Vicente Zaragozá, l’escultor Paco Prima i l’equip de restauració Noema, es van reunit al magatzem municipal per començar els treballs restauració del monument al llaurador, que tornarà a ornamentar el nostre poble després de 25 anys.

Es preveu que els treballs de restauració duren aproximadament dos mesos i, una vegada finalitzats, començaran els treballs d’adequació perquè el monument s’ubique a la rotonda d’entrada a Silla entre l’avinguda d’Alacant i l’avinguda dels Reis Catòlics.

Aquesta nova ubicació del monument ha estat pactada amb l’autor de l’obra Paco Prima, qui ha valorat molt positivament que «la mítica escultura torne a ser protagonista al poble, ja que forma part de la memòria col·lectiva dels ciutadans i ciutadanes de Silla». Per la seua banda, l’alcalde de Silla Vicente Zaragozá ha destacat que «Volíem que l’estàtua del llaurador fora l’autèntica protagonista; per aquest motiu, vam pensar que ubicar-la en una de les principals entrades al nostre poble, i prop de l’horta i la nostra albufera, era fer-li tot un homenatge. Recuperar i posar el valor la nostra cultura, la nostra història i les nostres tradicions és una de les línies de treball del nostre govern.»

El monument al llaurador va ser construït allà pel mes d'agost de 1975 i es va invertir en la seua instal·lació la quantitat d'1.800.000 pessetes de l'època.

Durant 20 anys, el monument va presidir l'entrada de l'esplanada del Parc, fins que va ser retirat  per fer les obres d'urbanització de la plaça del Mercat Vell i l'entaulellat del passeig de les palmeres. Acabades les obres el monument mai  va ser retornat al seu lloc i es va quedar en un  magatzem municipal, durant 25 anys.

Un monument progressista

El monument escultòric està integrat per una escultura central de 2,40 metres d'altura, llaurada en bronze, representant la figura humana del llaurador en plena joventut, en posició alçada, mantenint en la mà esquerra el clàssic lligó; la mà dreta en la faixa sobre el maluc, donant suport al cos sobre la cama dreta, flexionant la cama esquerra i el cap girat mirant l'horitzó amb la mala cara pel cansament i la llum.

Dos alts relleus d'un total de 10 metres de llarg per 2,45 metres d'altura i 0,40 metres de gruix, amb un pes de 32 tones de marbre blanc de Carrara, representant el passat i el present del poble de Silla.

El passat és un alt relleu on es plasma el moment socioeconòmic i cultural, prenent com a element fonamental la família agrícola. En aquesta integració es representa el llaurador com a únic eix de l'economia familiar llaurant la terra amb l'arada romana i el majestuós cavall de cultiu valencià.

La dona està en actitud passiva recollint el fruit de l'esforç de l'home mentre el xiquet està en actitud de seguir la tradició del pare, únic món que se li ofereix com a perspectiva de futur i d'esquena a qualsevol altra alternativa existent en la societat.

 

En la narració de l’alt relleu del present intervenen, com a punts de concordança, els mateixos elements fonamentals que en el relleu anteriorment esmentat. Ací la família pren una representació menys integrada, més individualitzada quant a la personalitat pròpia dels personatges.

Els mitjans canvien. El llaurador substitueix el cavall i l'arada romana per la xicoteta mula mecànica. L'actitud vigorosa del relleu anterior, solcant la terra, queda representada per una altra més còmoda i freda.

La dona és representada en actitud activa i més independent, mentre el xiquet camina immers en el seu propi món, que li permet albirar majors possibilitats.

 

 

Ministerio de Industria, Energía y Turismo Plan Avanza 2 Cofinanciado por el Ministerio de Industria, Energía y Turismo.
Referencia : TSI-050100-2009-0167