Notícies
Portada > Actualitat > Notícies > L'AJUNTAMENT DE SILLA ESTABILITZA LA FAÇANA DEL MOLÍ FORÉS
L'AJUNTAMENT DE SILLA ESTABILITZA LA FAÇANA DEL MOLÍ FORÉS
30/05/2016
L'AJUNTAMENT DE SILLA ESTABILITZA LA FAÇANA DEL MOLÍ FORÉS
Després d'un llarg procediment han finalitzat les obres
S'han finalitzat les obres d'estabilització de la façana del Molí Forés, un edifici catalogat del segle XVIII construït pel duc d'Hijar que compta amb un grau de protecció de nivell 2.
El 13 de desembre de 2014 es va produir el segon incendi que afectava greument l'estructura de l'edifici. Uns dies després, per culpa dels danys, s'ensorrava el mur nord de l'edifici central i es va iniciar el procediment per a requerir la mercantil propietària de l'edifici l'execució de les obres d'estabilització. Davant de l'incompliment de la mercantil i tenint en compte els riscos d'ensorrament, amb el canvi de corporació, el nou govern va acordar l'execució subsidiària de les obres. Davant la negativa de donar accés a l'Ajuntament per accedir a la propietat privada, es va demanar autorització al jutge que finalment va permetre l'inici de les obres.
Valentín Mateos, regidor de Territori, Urbanisme i Infraestructures, s'alegra de la finalització de les obres i considera que, encara que el procediment ha sigut complex, existia la urgència de protegir un dels edificis catalogats amb més valor històric del nostre municipi.
Les dependències més antigues del Molí Forés varen ser construïdes el 1790 pel duc d'Hijar com a molí d'arròs. Posteriorment, el 1856 va ser venut a Manuel Forés, de qui rep el nom, per a començar a funcionar com la fàbrica d'electricitat de Pons i Forés per subministrar energia al poble. Va ser el primer edifici amb il·luminació elèctrica de Silla. Poc després va ser venut i convertit en una fàbrica de sacs. El fill del propietari, Plácido Navarro, es va fer càrrec del negoci i va enderrocar la part antiga; va contractar tanta mà d'obra femenina que, des d'aquell moment, va ser conegut com el "Molí de les Xiques".
Ministerio de Industria, Energía y Turismo Plan Avanza 2 Cofinanciado por el Ministerio de Industria, Energía y Turismo.
Referencia : TSI-050100-2009-0167