Notícies
Portada > Actualitat > Notícies > Els llibrets de Silla obtenen premi de la Generalitat per l'ús del valencià
Els llibrets de Silla obtenen premi de la Generalitat per l'ús del valencià
09/03/2016
Els llibrets de Silla obtenen premi de la Generalitat per l'ús del valencià
Quatre llibrets obtenen un dels premis que atorga la Generalitat Valenciana als llibrets de falla per la promoció de l'ús del valencià.
llibrets de falla

Les falles de Silla fan un gran treball i dediquen molt de temps a elaborar el seu llibret, treball que sovint té la seua recompensa en rebre algun premi de la Generalitat. Enguany la Falla Port ha obtingut el 13é premi, la Falla Reis Catòlics el 18é, la Falla Mercat el 42é i la Falla Parc Sant Roc el 46é.

 

Any rere any, les falles de Silla s’esforcen, no sols per fer la festa dels valencians més gran, sinó també per promoure i dignificar la llengua, la cultura i les tradicions. En aquest sentit, l’alcalde Vicente Zaragozá, en saber la notícia, va manifestar la seua alegria dient:  «Felicite els equips redactors de les comissions falleres per l'ardu treball realitzat en els llibrets 2016 i pose al seu servei el Servei de Normalització Lingüística per seguir treballant en el conreu de la nostra llengua a través de les falles de Silla. Sempre tindran el Servei de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Silla al seu abast per assessorar-los lingüísticament en tot allò que necessiten».

 

Ja fa anys que els llibrets de Silla han deixat de ser sols un programa de festes amb els saludes de les falleres majors i dels presidents; són molt més. Podem trobar llibrets que són un homenatge al mateix llibret ja que aquest ens conta les seues experiències en primera persona durant tota la seua vida en la falla. Altres ens expliquen la història de la falla dins de la història del poble valencià. Altres són tot un homenatge a les danses valencianes amb entrevistes personals amb persones de reconegut prestigi dins d’aquest món. Però també trobem llibrets que tenen com a temàtica la música i els músics valencians, el teatre, el foc, la vestimenta fallera, la llengua...

 

A més, els llibrets de Silla solen recollir les experiències i els sentiments viscuts durant tot un any, és a dir, són com un diari que recull els diferents esdeveniments que ocorren al voltant d’una falla durant tot un exercici faller. Tal com diu la regidora de Normalització Lingüística, Raquel Sánchez: «Les falles es cremen, però la memòria, la història i la llengua viuen per sempre en els nostres llibrets. Per a mi els llibrets són un gran exemple per promoure i recuperar l’ús de la nostra llengua».

Ministerio de Industria, Energía y Turismo Plan Avanza 2 Cofinanciado por el Ministerio de Industria, Energía y Turismo.
Referencia : TSI-050100-2009-0167