Falles en valencià

Els llibrets de falla de Silla per la promoció i l’ús del valencià

 

Un any més el món faller de Silla demostra davant de tot el món que estima la seua llengua i les seues tradicions i ho fa a través de la publicació dels seus llibrets de falla.

 

Les falles de Silla no sols es conformen a fer un llibret senzill amb el programa de festes, el saluda de les falleres majors i presidents, l’explicació de la falla infantil i gran i la relació dels membres de la comissió. NO, les falles de Silla, a través dels seus llibrets difonen el lèxic valencià i la història del poble de Silla, del poble valencià i de les mateixes falles.

 

Des d’aquest Servei de Normalització Lingüística podem donar fe que, any rere any, els fallers i les falleres de les diferents comissions fan un gran esforç i dediquen molt de temps a elaborar el seu llibret. Alguns fan entrevistes a personatges del poble, músics, cantants, escriptors, personatges de reconegut prestigi...; altres elaboren autèntics treballs d’investigació sobre la història, el teatre, la Séquia Reial del Xúquer, l’Albufera, la vestiment fallera...; altres aporten articles d’opinió; altres conten les seues experiències dins d’una falla... i el que no pot faltar mai són l’explicació de les falles, gran i xicoteta, en forma de versos.

 

I tota aquesta feina es veu, any rere any, recompensada a través dels premis que atorga la Generalitat Valenciana als llibrets de falla per la promoció de l’ús del valencià.

 

Enguany hem de fer una menció especial i donar la més sincera enhorabona a la Falla Port que ha aconseguit el 2n premi per l’ús del valencià que atorga la Generalitat. Aquest any la Falla Port no sols ha volgut fer un llibret dedicat al món del teatre, sinó que, a més, ha elaborat i adjuntat un documental històric anomenat «De raça albuferenca» que tracta sobre com va nàixer, en quina època i com es viu i són els fallers de la Falla Port. Aquest gran esforç bé ha merescut ser recompensat amb aquest premi.

 

Podeu descarregar-vos el llibret ací: Llibret de la Falla Port 2018

 

Però també hem de donar la més sincera enhorabona a la gran feina que fan i la gran passió que posen la resta de les falles en elaborar el seu llibret, les quals també reben premis a la promoció de l’ús del valencià.

 

Enguany la Falla Reis Catòlics fa 35 anys i, per tant 35 llibrets. Tal com diuen: «...moltes hores invertides, any rere any, per traure abans de falles el llibret». I totes aquestes hores i tot aquest esforç ens l’han regalat perquè els han digitalitzat tots, des de l’any 1981 fins al 2015. Enguany el llibret ha rebut un ben merescut lloc 23é.

 

Podeu veure tots els llibrets ací: Llibrets de la Falla Reis Catòlics 1981-2015

 

La Falla Mercat enguany ha aconseguit el premi 38é, però cal dir que és una falla amb una gran sensibilitat, rigorositat i una alta estima per la nostra llengua ja que en més d’una ocasió ha aconseguit estar entre els 10 primers.

 

I què cal dir dels fallers de la Falla Poble, que en els darrers anys, el treball i la feina de tots i totes s’ha vist recompensat en aconseguir entrar en la relació de premis de la Generalitat al llibrets de falla per l’ús del valencià! Encara recorde la gran alegria de la Falla Poble en entrar per primera vegada, fa anys, en la relació de premis que atorga la Generalitat per l’ús del valencià en els llibrets.

 

Aquesta falla també demostra dia a dia l’orgull que senten pels seus llibrets de falla i ha digitalitzat la portada de tots els seus llibrets des del 1974 fins a l’any 2015.

 

Podeu veure les portades en l’apartat «Llibret» ubicat dins de la «Història»: Portades dels llibrets de la Falla Poble 1974-2015.

 

I no podem oblidar la Falla Parc Sant Roc que, tot i que enguany no ha pogut entrar en la relació de premiats, és una falla que dedica moltes hores i molts esforços en l’elaboració del seu llibret perquè tinga la qualitat literària i lingüística que es mereix. Com a prova tenim que aquesta falla també és una les falles que sol estar entre les falles guanyadores dels premis de la Generalitat per l’ús del valencià en els llibrets.

 

I, per últim, també vull fer menció a la joveneta Falla el Molí, que malgrat tindre pocs anys de vida en relació amb la resta de les falles, també ha demostrat en el llibret l’estima per la cultura i per la llengua dels valencians.

Març 2015

Vídeo de lliurament dels premis de la Generalitat

Ministerio de Industria, Energía y Turismo Plan Avanza 2 Cofinanciado por el Ministerio de Industria, Energía y Turismo.
Referencia : TSI-050100-2009-0167