Lletres Valencianes
Portada > Silla Ciudad > Porrot d'Honor > Lletres Valencianes > Acadèmia Valenciana de la Llengua (1998)
Acadèmia Valenciana de la Llengua (1998)
Acadèmia Valenciana de la Llengua (1998)
Porrot d'Honor de le Lletres Valencianes 2011
logo

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua és una institució estatutària de caràcter públic creada per la Generalitat Valenciana i adscrita a Presidència. Té per objecte determinar i elaborar la normativa lingüística del valencià, però no perquè la nostra llengua no tinga tal normativa, ben al contrari, el seu procés de normativització va cristal·litzar ara fa set dècades per mitjà de l'acord ortogràfic denominat Normes de Castelló, que l'any 2007 commemorarà el 75 aniversari.

Des dels anys cinquanta no han cessat de publicar-se estudis lingüístics que, procedents sobretot de l'àmbit universitari, han ampliat i consolidat una normativització que l'Acadèmia té per objecte analitzar i completar. Al mateix temps, els escriptors valencians contemporanis han generat una producció literària la quantitat i qualitat de la qual només es pot retrotraure al ja remot segle d'or.

Els acadèmics, nomenats per les Corts Valencianes per un període de quinze anys, realitzen el seu treball a través de set seccions, comissions i grups de treball, que s'ocupen de la gramàtica, la lexicografia, l'onomàstica, el foment de l'ús de la llengua, la documentació lingüística i literària, l'assessorament lingüístic i les publicacions. En estos cinc primers anys hem presentat el Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià, la Gramàtica normativa valenciana, el Llibre blanc de l'ús del valencià (primera part), el Vocabulari jurídic, elVocabulari de noms de persona, els Quaderns de toponímia i l'Arxiu audiovisual.

En el futur, el treball de l'AVL oferirà un conjunt de realitats, que esperem que la societat valenciana sabrà valorar en la mesura justa, com ara el Diccionari normatiu valencià, la Gramàtica bàsica valenciana, l'Atles lingüístic, l'Atles toponímic, el Corpus antroponímic valencià, la segona part del Llibre blanc de l'ús del valencià, la segona part de la proposta dels Texts litúrgics, el Corpus lingüístic informatitzat del valencià i l'Anuaride l'Acadèmia.

La nostra institució és un fòrum de debat que pretén irradiar a tota la societat valenciana missatges de tolerància, de tranquil·litat i d'optimisme respecte a la seua llengua. Volem fugir d'estridències i de presses no desitjades. Intentem dur a terme el nostre treball amb prudència i responsabilitat, fent-nos ressò d'amplis sectors de la societat valenciana, omplint buits i facilitant que els valencians es reconeguen en la seua llengua, la parlen i l'estimen.

El mateix model de creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua fa que la nostra institució s'haja convertit en un lloc d'encontre, un punt de trobada, on conviuen les diverses sensibilitats lingüístiques que puguen representar els acadèmics i on sempre s'ha buscat el consens més ampli possible a l'hora d'aprovar les qüestions importants que afecten la nostra llengua.

www.avl.gva.es

Ministerio de Industria, Energía y Turismo Plan Avanza 2 Cofinanciado por el Ministerio de Industria, Energía y Turismo.
Referencia : TSI-050100-2009-0167