Noticias
Portada > Actualidad > Noticias > L'Ajuntament de Silla recupera la propietat de l'històric Molí de les Xiques
L'Ajuntament de Silla recupera la propietat de l'històric Molí de les Xiques
15/02/2021
L'Ajuntament de Silla recupera la propietat de l'històric Molí de les Xiques
L'Ajuntament de Silla aconsegueix la cessió anticipada de l'edifici a canvi d'uns terrenys en la futura urbanització del sector.
Molí2
Molí3
Molí4
Molí5
L'històric edifici del Molí de Forés o Molí de les Xiques de Silla ha passat a mans municipals després de molts anys de negociacions amb els hereus de l'edifici. Per a la cessió de l'edifici s'ha utilitzat la fórmula de la donació anticipada en què, a canvi, els propietaris rebran terrenys en la futura urbanització del sector. Amb aquesta acció l'Ajuntament de Silla pretén recuperar la propietat pel seu valor artístic i històric, frenar la seua deterioració i destinar-lo en un futur pròxim per a ús públic municipal i social.

L'alcalde de Silla, Vicente Zaragozá, explica que «Aquest és un acord històric, que permetrà als veïns i veïnes de Silla poder recuperar un emblema tan important per al nostre poble com és el Molí de les Xiques. Des de fa uns mesos, en el consistori estem estudiant la seua rehabilitació i el seu futur ús, encara que les primeres actuacions consistiran en la neteja i el tancament perimetral de la propietat.

Història

Les dependències més antigues del Molí Forés varen ser construïdes el 1790 pel duc d'Hijar com a molí d'arròs. Posteriorment, el 1856 va ser venut a Manuel Forés, de qui rep el nom, per a començar a funcionar com la fàbrica d'electricitat de Pons i Forés per subministrar energia al poble. Va ser el primer edifici amb il·luminació elèctrica de Silla. Poc després va ser venut i convertit en una fàbrica de sacs. El fill del propietari, Plácido Navarro, es va fer càrrec del negoci i va enderrocar la part antiga; va contractar tanta mà d'obra femenina que, des d'aquell moment, va ser conegut com el "Molí de les Xiques".

Durant dècades ha estat víctima de l'abandonament, amb actes vandàlics, espolis i diversos incendis que va obligar l'Ajuntament a intervenir d'urgència i de manera subsidiària per a evitar que desapareguera tota l'estructura de l'edifici principal.

A més d'estar catalogat, la parcel·la compta amb una zona de protecció arqueològica, on es van trobar restes d'un fragment de mosaic de dos metres quadrats que podrien datar del segle II i formen part d'un jaciment romà.
Ministerio de Industria, Energía y Turismo Plan Avanza 2 Cofinanciado por el Ministerio de Industria, Energía y Turismo.
Referencia : TSI-050100-2009-0167